Rodzaje separatorów wykorzystywanych w procesach produkcyjnych
Rodzaje separatorów wykorzystywanych w procesach produkcyjnych

Rodzaje separatorów wykorzystywanych w procesach produkcyjnych

Separatory to bardzo praktyczne urządzenia, które są wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Są to optymalne rozwiązania dla przetwarzania produktów - bez względu na to, jaki system produkcyjny obowiązuje w danym zakładzie. Separatory są higieniczne, trwałe oraz bardzo łatwe w obsłudze, co sprawia, iż są bardzo chętnie wykorzystywane. Dodatkowo są dostępne w wielu modelach i rodzajach. Jakie separatory są wykorzystywane do produkcji?

Separatory mleka i serwatki

W przemyśle mleczarskim wykorzystuje się separatory mleka i erwatki. Separatory mleka są zaprojektowane w taki sposób, aby oddzielić tłuszcz od mleka, który naturalnie w nim występuje. Tego typu urządzenia są bardzo uniwersalne, gdyż mogą całkowicie lub częściowo odtłuścić mleko lub po prostu je oczyścić. Proces oddzielania śmietanki od serwatki to jeden z podstawowych procesów stosowanych w tym przemyśle. Podstawowym celem takiego odtłuszczenia jest odzyskanie bardzo cennego tłuszczu resztkowego, który pozostaje w serwatce po zakończeniu produkcji sera. A ponieważ przeprowadzenie tego procesu w sposób ręczny jest niemal niemożliwy (a przynajmniej bardzo utrudniony), to do tego celu wykorzystuje się właśnie separatory. Do obu tych procesów wykorzystuje się separatory REDA - RE15T, RE25TE, RE200T, RE350T, RE120B, RE250B czy też RE350B.

Separatory bakterii

Kolejnym rodzajem separatora wykorzystywanym głównie w przemyśle mleczarskim są separatory bakterii. Ten rodzaj urządzenia ma za zadanie ciągłe usuwanie bakterii i zarodników, dzięki czemu w sposób znaczący poprawia się jakość mleka. Jest to możliwe dzięki oddzielaniu różnorodnych zanieczyszczeń z mleka - na przykład brudu, pozostałości krwi czy bakterii. Jest to niezwykle istotne, gdyż jeżeli nie oddzieli się tych zanieczyszczeń, to może dojść do fermentacji mleka, skrócenia jego trwałości oraz pęcznienia sera. Dodatkowo separatory bakterii pozwalają zachować najwyższe standardy higieny, co w przemyśle mleczarskim jest kluczowe. Separatory bakterii to między inny separatory REDA.

Klarowniki

Innym rodzajem separatora wykorzystywanym w wielu branżach przemysłowych jest klarownik. Tego typu urządzenie jest stosowane przede wszystkim w przemyśle mleczarskim, winiarskim, browarniczym lub napojowym. Klarowniki usuwają zanieczyszczenia stałe znajdujące się w danym produkcie, które mogą wpływać na jego utratę smaku oraz jakości.

Automatyczne standaryzatory

Procesem niezwykle popularnym w przemyśle mleczarskim jest automatyczna standaryzacja mleka i śmietanki. Profesjonalne i automatyczne standaryzatory pozwalają na jednoczesne zastosowanie tego procesu na linii produkcyjnej do dwóch produktów - mleka i śmietany. Dzięki temu nie tylko ogranicza się czas niezbędny do przeprowadzenia wszystkich procesów produkcyjnych, ale także dużo łatwiej zoptymalizować koszty całej produkcji. Jednocześnie dzięki automatycznym standaryzatorom możliwe jest uzyskanie dokładne stężenie kremu. Profesjonalne urządzenia tego typu to między innymi standaryzatory REDA, które mogą współpracować z separatorem odtłuszczającym oraz w linii z pasteryzacją. Dostępne modele to między innymi RTM50, RTM100, RTM150, RTM200.

Separatory to bardzo nowoczesne urządzenia, które pozwalają na optymalizację procesów produkcyjnych. Jednak aby przyniosły wszystkie oczekiwane korzyści, warto zdecydować się na takie, które charakteryzują się najwyższą jakością i wydajnością.

Zapraszamy do kontaktu, oprócz samej sprzedaży oferujemy też części zamienne oraz serwis.