Pompy w przemyśle spożywczym- monośrubowe, perystaltyczne, powrotu CIP, membranowe,dwuśrubowe, krzywkowe, odśrodkowe

Rodzaje pomp w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy to jeden z najbardziej popularnych, a zarazem rozwiniętych sektorów gospodarki, który stanowi ogniwo łańcucha żywnościowego. W procesie produkcji żywności konieczne jest stosowanie urządzeń najnowszej generacji, o wysokich parametrach jakościowych, aby zapewnić bezpieczeństwo i wygodę. Jednym z ważniejszych elementów podczas procesu produkcji są pompy spożywcze. Sprawdźmy jakie mają zastosowanie oraz jakie są ich rodzaje.

Zastosowanie pomp spożywczych

Pompy spożywcze zapewniają prawidłowe działanie w wielu aplikacjach wykorzystywanych podczas produkcji artykułów spożywczych. Wszystkie używane pompy, jak i inne elementy mające bezpośredni kontakt z żywnością, muszą spełniać wymogi higieniczne i posiadać podstawowe certyfikacje jak FDA i CE. Pompy najczęściej wykorzystywane są w przemyśle mleczarskim, cukierniczym czy przemyśle przetwórczym owocowo-warzywnym. Ich zadaniem jest transportowanie płynnych produktów oraz zminimalizowanie ryzyka zmian właściwości danego produktu.

Rodzaje pomp z oferty Optiflow

Wśród pomp stosowanych w branży spożywczej wyróżnić możemy: 

  • Pompy odśrodkowe – najbardziej popularne, stosowane głównie do tłoczenia mało lepkich cieczy w dziale spożywczym oraz farmaceutycznym. Posiadają trwałą konstrukcję i są łatwe w utrzymaniu.
  • Pompy krzywkowe – gwarantują delikatne pompowanie produktów o dużej lepkości. Ich modułowa konstrukcja umożliwia łatwy i sprawny demontaż części (uszczelek i wirnika).
  • Pompy dwuśrubowe – idealnie sprawdzą się do tłoczenia produktów zarówno o niskiej i wysokiej lepkości a także mediów zawierających części stałe. Gwarantują wysoką higienę oraz wydajność.
  • Pompy membranowe – stosowany podczas produkcji produktów wymagających dużego natężenia przepływu. Posiadają wytrzymały wysokiej jakości zawór powietrzny, który nie wymaga smarowania.
  • Pompy powrotu CIP – Pompy te mają doskonałe właściwości ssawne. Doskonale nadają się do mediów spienionych i aplikacji gdzie urządzenie jest częściowo zalane płynem.
  • Pompy perystaltyczne – ich budowa pozwala na przepompowanie i dozowanie produktów o dużej lepkości oraz substancji z cząstkami.
  • Pompy monośrubowe – zaliczane do pomp wyporowych. Umożliwiają tłoczenie przy wysokich ciśnieniach. Sprawdzą się w przypadku cieczy o dużym i małym stopniu lepkości.
  • Pompy tłokowe – stosowane w aplikacjach opróżniania kontenerów IBC, beczek i wiader. Pompują ciecze o wysokiej lepkości.

Więcej informacji na temat pomp oraz innych komponentów do aplikacji spożywczych znajdziecie w naszej ofercie produktowej. Zapraszamy do zapoznania się - www.optiflow.pl/kategoria/produkty