Miksery w przemyśle spożywczym

Miksery w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy wykorzystuje różnorodne urządzenia, które służą nie tylko do wytwarzania danego produktu, ale też do poprawy jego jakości, czy przedłużenia daty ważności. Ilość tych urządzeń jest bardzo duża, a wybór konkretnego z nich zależy od rodzaju i specyfiki branży.

Jednym z podstawowych urządzeń wykorzystywanych w niemal całym przemyśle spożywczym są miksery do proszków, które służą do mieszania i homogenizacji mas składających się z wielu komponentów. Podstawowymi zaletami takich mikserów jest nie tylko szybkość, dokładność i uniwersalność, ale też możliwość bardzo dokładnej regulacji ilości miksowanych produktów. Dzięki temu urządzenia tego typu są bardzo funkcjonalne i mogą być wykorzystywane przy wielu czynnościach. A ilość i różnorodność mikserów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym jest tak duża, iż łatwo znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.

Wśród popularnych mikserów do proszków warto wymienić:

  • miksery liniowe (charakteryzujące się szybkim czasem pracy, co pozwala skrócić czas mieszania nawet o około 90%) - INDAG
  • miksery szarżowe (niezwykle uniwersalne urządzenia, które pozwalają na mieszanie, emulgowanie, homogenizowanie, rozpuszczanie i rozdrabnianie). – Daniatech

Poniżej przedstawimy kilka najpopularniejszych mikserów do proszków, które są wykorzystywane przez branżę spożywczą.

Miksery homogenizujące

To urządzenia służące do mieszania i homogenizacji, poprawiają jakość i spójność produktu. Miksery idealnie nadają się do rozdrabniania ciał stałych oraz roztwarzania proszków. Miksery homogenizujące składają się z 3 głównych części - obudowy, wirnika oraz silnika. Silnik dostarcza energię do wirnika, który obraca się z dużą prędkością i odpowiedzialny jest za rozdrobnienie składników oraz równomierne ich wymieszanie. Miksery homogenizujące często używane są w przemyśle spożywczym, podczas produkcji napojów na bazie mleka, serów, jogurtów czy sosów.

Miksery wirnikowe

Jednym z najpopularniejszych mikserów do proszków jest mikser wirnikowy, którego głównym elementem jest wirnik lub łopatki. Podstawą działania urządzenia jest specjalny mechanizm umieszczony na dnie miksera, który porusza się z bardzo dużą prędkością i łączy ze sobą różnorodne materiały. Taki typ miksera do proszków jest wyposażony w rotor i stojan - ten pierwszy to metalowy wał obracający się z dużą prędkością, natomiast ten drugi pozostaje nieruchomy. Zasada działania miksera wirnikowego polega na tym, iż obrót wirnika powoduje efekt ssania, który przemieszcza miksowane substancje i tworzy z nich jednolitą mieszaninę. Mikser wirnikowy jest jednym z najprostszych, ale też i najpopularniejszych urządzeń. Sprawdzi się w prostych pracach przemysłu spożywczego.

Mikser wysokociśnieniowy

Innym rodzajem miksera do proszków jest mikser wysokociśnieniowy, który w głównej mierze opiera się na pompie wysokociśnieniowej oraz zaworze. Miksowana masa jest przetłaczana z dużą prędkością przez małe szczeliny, dzięki czemu wydajność urządzenia jest na bardzo wysokim poziomie. Taki mikser - ze względu na wielkość i wagę - jest sprzętem typowo przemysłowym, który najlepiej wykorzystywać w dużych zakładach produkcyjnych.

Każde z tych urządzeń ma swoje zalety, które sprawiają, iż są nieodłącznym elementem w branży spożywczej.