homogenizatory laboratoryjne, homogenizatory wysokociśnieniowe tłokowe
Homogenizatory w branży spożywczej – wysoka wydajność produkcji
OptiFlow - kluczowe komponenty procesowe

Homogenizatory w branży spożywczej – wysoka wydajność produkcji

Homogenizacja, dyspergowanie, produkt homogenizowany. Z czym kojarzą nam się te nazwy? Gdzie możemy spotkać tego typu produkty? W pierwszej kolejności do głowy przychodzi nam oczywiście serek homogenizowany, który bardzo często możemy spotkać na sklepowych półkach. Ale czy tylko proces homogenizacji wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym? Otóż nie, ponieważ proces ten jest szeroko stosowany również przy produkcji kosmetyków bądź farmaceutyków.

Czym jest homogenizacja produktu?

Homogenizacja jest to proces, który polega na wytworzeniu jednorodnej mieszaniny z produktów, które z pozoru nie mieszają się ze sobą. Bardzo często z homogenizacją mamy do czynienia, kiedy mieszamy fazę tłuszczową z fazą wodną. Bowiem tłuszcz ma mniejszą gęstość niż woda i wypływa na powierzchnię. Proces homogenizacji to dyspergowanie, czyli inaczej rozprowadzanie jednej substancji w innej substancji. W wyniku procesu dyspergowania uzyskujemy jednorodną emulsję o adekwatniej stabilności, czyli bardzo wysoki poziom rozdrobnienia cząstek, ale również jednakowy rozmiar kropel fazy rozproszonej. Wytwarzając emulsję podczas homogenizacji zależy nam na tym, aby była ona jak najbardziej gładka.

Sposoby homogenizacji

Metod homogenizacji jest bardzo wiele, ponieważ homogenizatory są wykorzystywane zarówno w laboratorium jak i przy produkcji w skali przemysłowej. Najczęstsze procesy emulgowania z jakimi się spotykamy zachodzą przy użyciu energii ultradźwięków, ale także wykorzystując mieszanie mechaniczne, czy emulgowanie wysokociśnieniowe.

banner kontakt

Homogenizator laboratoryjny

Homogenizator laboratoryjny umożliwia wytwarzanie jednolitej mieszaniny z substancji, które się ze sobą nie mieszają. W przemyśle stosuje się ten proces homogenizacji w celu uzyskania pożądanych  produktów mleczarskich czyli mleka, śmietany oraz wiele innych przetworów mlecznych. Proces homogenizacji polega przede wszystkim na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczów zawartych w mleku. Spośród najczęściej spotykanych homogenizatorów laboratoryjnych możemy wymienić: homogenizatory wirnikowe i ciśnieniowe. Homogenizacja substancji zachodzi poprzez przeciskanie ich przez dość wąskie szczeliny pod zwiększonym ciśnieniem. .

Homogenizator wysokociśnieniowy tłokowy

Homogenizator wysokociśnieniowy jest to urządzenie, które umożliwia powstanie stabilnego układu emulsyjnego. Składa się on z dwóch podstawowych elementów: zaworu homogenizującego i pompy tłokowej. Substancje, które ulegają precyzyjnemu wymieszaniu pod wpływem wysokiego ciśnienia, przetłaczane są przez specjalną szczelinę w głowicy zaworu. Szczelina ta, jest tym węższa im ciśnienie pracy homogenizatora wysokociśnieniowego jest wyższe. Dzięki temu w wyniku wysokiej energii cząstek w procesie przetłaczania następuje ich eksplozja, kiedy zostaną rozprężone. Cały proces sprawia, że dzięki bardzo dużemu rozdrobnieniu cząstek, otrzymujemy jednorodny produktu.

W naszym portfolio posiadamy zarówno homogenizatory wysokociśnieniowe tłokowe, homogenizatory laboratoryjne. Zobacz całą ofertę TUTAJ.

⇒Polecane artykuły:
Homogenizacja wysokociśnieniowa – czym jest i jak działa?
Homogenizacja w mleczarstwie – sekret mieszaniny idealnie jednorodnej